10 September 2009

Şans

Çoğu zaman neden ben? neden biz? diye düşünmeden edemez insanoğlu. Zaman zaman neyin nasıl ve hangi koşullarda meydana geleceğini bilemez, şans faktörünün hayatımızdaki rolünün ne kadar büyük olduğunu kavrayamayız, hatta "her insan kendi şansını kendisi yaratır" diyerek küçümseriz onu. Karmaşık kombinasyon formüllerine ihtiyacımız yok, en temel matematik kuralından yola çıkabiliriz. 0 veya 1, Evet yada Hayır, olmak yada olmamak, devre açık veya kapalı. İşte bu kadar, günlük hayattaki pek çok olayı oturtabiliriz buraya. Sabah vaktinde uyanabildin mi? 1 veya 0, evet yada hayır. Yağmur yağacak mı, şemsiye aldın mı? Evet-Hayır? Sınavda sorulan sorular çalıştığın yerden mi çıktı 1 veya 0.

Hayatımızdaki pek çok şeyi kontrol edebilir, gerekli önlemleri alıp, hazırlığımızı aldığımız önlemler doğrultusunda yapabiliriz. Ama şans faktörüne karşı hiçbir hazırlık yapamayız. O gerekli yerde ya yanımızdadır, yada çok uzağımızda.

Herkes kimi zaman şanssız, kimi zaman şanslı anlar, saatler, günler yaşayabilir. Mesele şans faktörünün yanımızda olup olmaması değil, ne kadar süre ile ne kadar sıklıkta yanımızda olduğudur. Kiminin yanından hiç ayrılmaz, kiminin yanında hiç olmaz.